Herbaciane warsztaty
08-05-2014, 18:35 Sandra Hajduk
Skąd pochodzi, jak się ją produkuje i jakie koleje historii przeszła nim trafiła na nasze stoły – wszystkiego na temat herbaty mogli dowiedzieć się dzisiaj Ci, którzy postanowili przyjść do Centrum Inicjatyw Społecznych w Orzegowie, gdzie zorganizowano specjalne herbaciane warsztaty.
– Herbata jest bardzo powszechna na naszych stołach i w zasadzie nie zastanawiamy się skąd pochodzi, jak powstaje, jak się ją obrabia i po czym rozpoznać dobrą herbatę. Oprócz klasycznych gatunków herbaty, które niemal wszyscy znają – czyli zielonej i czarnej pokażemy kilka innych gatunków herbaty. Opowiemy wiele ciekawostek – między innymi o tym jak herbata trafiła z Azji wschodniej do Europy i jak się wpływała na politykę – mówił na chwilę przed rozpoczęciem warsztatów Maciej Kalisz, który wraz z Justyną Kwiatkowską prowadzi w Bytomiu herbaciarnię „Herbata”. – Warto czytać literaturę dotyczącą herbaty i podchodzić do tego co kupujemy bardziej świadomie. Naprawdę dobra herbata wcale nie musi być droga – przekonywał.
Pomysłodawcą warsztatów był Mariusz Anioł ze Stowarzyszenia Nasz Orzegów. I jak się okazało trafił on w gusta mieszkańców dzielnicy – chętnych bowiem do przeniesienia się w świat herbaty nie brakowało. Wśród uczestników warsztatów znaleźli się także członkowie niedawno powstałego Orzegowskiego Klubu Trzeciego Wieku.
– Takie spotkanie to świetna okazja do tego, by poznać smaki, których nie znamy. Możemy też bardzo miło spędzić popołudnie – tłumaczyła dlaczego zdecydowała się wziąć udział w warsztatach Irena Gołąb.
To sygnał pokazujący, że Centrum Inicjatyw Społecznych w Orzegowie spełnia swoje zadania.
– Powoli następuje integracja społeczności. Przychodzą osoby, które się już znają, ale także zupełnie nowe. Bardzo się cieszymy z obecności wszystkich i mamy nadzieję, że my także od nich wiele się nauczymy – podkreślała Agnieszka Płaszczyk, kierownik orzegowskiego CIS-u.
Komentarze