Jak chlyb codziynny…
05-07-2014, 10:23 Sandra Hajduk
O chlebie i Muzeum Chleba w Radzionkowie, Świetliku z Bytomia a także śląskich wyrazach rozpoczynających się na literę a i b napisał popularyzator śląskiej mowy – Bronisław Wątroba. Książeczka pt. „Jak chlyb codziynny…” Po ślōnsku – heft I niedawno została wydana.
– Pierwszy rozdział tej książeczki dotyczy chleba i Muzeum Chleba, które znajduje się w Radzionkowie. To miejsce jest wyjątkowe, bo Radzionków ma strategię rozwoju miasta napisaną po śląsku. A zatem tam nie tylko gadają po śląsku, ale także się tym chwalą. Właśnie ich nakładem ukazała się ta pozycja – opowiada Bronisław Wątroba. – W książce jest też słownik śląski. Znajdują się w nim co prawda tylko wyrazy rozpoczynające się na literę a i b, ale mam nadzieję, że stanie się to początkiem pewnej serii i powstanie coś w formie słownika w tomikach – dodaje.
Dla naszych czytelników mamy trzy takie książeczki do rozdania - więcej o tym jak je zdobyć w gazetowym wydaniu "Wiadomości Rudzkich".
Komentarze