Facebook
Aktualny numer

Najlepszy tygodnik i portal społeczno-kulturalny
w Rudzie Śląskiej

Kulinarna rywalizacja na półmetku

19-07-2022, 13:12 JO

Trwa IX edycja konkursu ,,Rudzkie Smaki”. Wybrano już sześciu laureatów, których przepisy znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2023 rok. Jak zwykle do końca sierpnia można podzielić się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. We wrześniu spośród nadesłanych zgłoszeń wybrane zostaną smaki lipca i sierpnia.

Laureatem czerwca został Grzegorz Lip. Zaproponowany przez niego przepis na gazpacho znajdzie się na czerwcowej karcie kalendarza. Gazpacho to zupa z surowych warzyw, której głównym składnikiem są pomidory. – Proponuję wybrać pomidory malinowe, które wyróżniają się gęstym miąższem i słodkim smakiem – mówi autor przepisu. – Składników nie gotujemy, tylko chłodzimy je w lodówce, a następnie miksujemy – dodaje.

W konkursie nadszedł czas na smaki wakacji. Jak co roku potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy z propozycjami można przesyłać do końca sierpnia. – W letnie miesiące propozycje mieszkańców są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji i recepturami na wytrawne potrawy lub słodkie desery czy dania – wyjaśnia Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują zestaw materiałów promocyjnych miasta.

GAZPACHO - przepis

Składniki: 10 pomidorów malinowych, 5 twardych ogórków, 5 słodkich kolorowych papryk, główka czosnku, sok z jednej limonki, szczypiorek lub pietruszka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Warzywa chłodzimy w lodówce około 10 godzin. Następnie pomidory i ogórki obieramy ze skórki, czosnek obieramy z łupin. Warzywa kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka i miksujemy. Dodajemy sok z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę przechowujemy w lodówce. Podajemy posypaną szczypiorkiem lub pietruszką.

Źródło: UM Ruda Śląska


Komentarze